„Nᚠsen je nahrát singl a natočit k němu videoklip,“ prozrazují Komplex Oidipus

Redakce, 14.10.2008, 17:25

ko1.jpgKaždý z vás určitě zná slavné kapely jakou jsou Blink 182 nebo Sum 41. Ale věřte tomu nebo ne i tyhle skupiny hrály nejdříve po malých sálech, jen pro pár příznivců. Po klubech celého světa hrají party talentovaných nadšenců, které hudba baví a chtěly by něčeho dosáhnout. My se vám budeme snažit každý měsíc jednu z nich představit. První takovou skupinou je Komplex Oidipus.

Mladá kapela Komplex Oidipus, jejíž členové pocházejí z Ledče nad Sázavou a Havlíčkova Brodu, působí na české scéně necelý rok. Rukopis zpěváka a kytaristy Ondřeje mohli někteří z vás rozpoznat v nahrávkách již neexistující skupiny Down Town. Dva její členové (Ondra a Marek) tvoří základní tvůrčí kámen Komplexu Oidipus. Za svou minulostí se rozhodli udělat tlustou čáru. „Pro nás není nálepka „bývalí Down Town“ moc sympatická. Jsme Komplex Oidipus a jsme úplně jiná kapela, máme jiný plány, jiný cíle,“ naznačuje kapelník Ondra. Druhou část kapely tvoří baskytarista Petr a bubeník Radek. Po necelém půlroce hraní a zkoušení vydali Komplex Oidipus své první EP s názvem „Slzy karamelu.“ Nachází se na něm celkem šest skladeb, nahráno a vydáno bylo DIY. Křest zmiňovaného EP proběhl 19. dubna 2008 v Ledči za podpory kapely Rybičky 48 a jeho část si můžete poslechnout na bandzone skupiny.

Velkou předností písniček Komplex Oidipus jsou texty, které má na svědomí výhradně frontman Ondra. Při poslechu nahrávek se musíte opravdu soustředit, protože pro vyjádření svých pocitů používá poetické výrazy a spojení, takže význam daného textu není ihned jasně čitelný. „Každý text, který napíšu, má svůj vlastní příběh nebo alespoň vychází z mých zkušeností. Proto každý vzniká trochu jinak, i když většinou podle stejné osnovy. Když mám pocit, že mám co říct nebo že potřebuju vypustit páru, sednu si a píšu. A už to je na nádraží, v přírodě nebo na cestě z hospody,“ říká ke svému tvůrčímu procesu hlavní muž Komplex Oidipus. „Jednoznačně nejosobnější skladbou je pro mě „Na dotyk (pro Karamelku)““, dodává. Následující práce na písničce je hlavně na hudebním mozku skupiny, kytaristovi Markovi. „Na celkové podobě písní se podílíme všichni, ale jedna-li se o vyhrávky, aranže nebo různý mezihry, je to jednoznačně jeho dílo“, přiznává Ondra. Hlavní slovo v kapele má však právě on. „ V naší skupině jde jednoznačně o přátelství, ale mám-li jít do hloubky, tak v kapele nemůže fungovat absolutní demokracie. Někdo musí kapelu vést a musí mít vizi. Nemá se to samozřejmě přehánět, protože všichni členové potřebují svůj prostor. Musej stát za kapelníkem a opačně. Hlavně nemlčet a všechno řešit na rovinu.“

komplex-oidipus-2.jpg Skupina má již za sebou několik podařených koncertů, především v „domácí“ sokolovně, ale také na různých místech ČR. „Na hraní mě nejvíce baví mejdany, ženy, víno a zpěv. Proste pařit s bandou a tak dále…, říká Ondra. Vzápětí však dodává: „ Ale když skládám písně, soustředím se výhradně na ten okamžik, na určitou osobu, ne na to, jak vysoko budou lidi dole pod pódiem skákat. Při samotným koncertu nám pak jde o to, aby se bavili lidi i my.“ Komplex Oidipus se také zúčastnili soutěže Skutečná liga, ve které zatím postoupili do play off. Názor na význam těchto soutěží pro kapelu samotnou však příliš pozitivní nemají. „Myslím si, že je to dobrej marketing pro klub, který to pořádá, protože má zajištěnej harmonogram bez výplaty honorářů kapelám. Další věc je zviditelnění a fungující reklamy sponzorů, pak možná jsou kapely a pomoc jim slíbená,“ shrnuje frontman. Jak tedy vidí Komplex Oidipus (myspace) svou budoucnost? „Podle mě by bylo fajn natočit singl v dobrý kvalitě, posléze klip a to cpát do televize a rádia. Je hezký hrát deset let po klubech, ale pokud přijde lukrativní nabídka, rádi ji využijeme. V hudbě se každý z nás pohybuje už přes pět let, takže by bylo dobrý posunout naše snažení na další kolej. Myslím, že je to cíl většiny kapel. Ale je to jen sen, momentálně jsme spokojení,“ uzavírá Ondra.

Aktuální koncerty Komplex Oidipus:

25. 10. Tři Opice (Vsetín)
14. 11. Kiss Delta Fest (Kolín, Staré lázně)
13. 12 Festival (Liberec)
10. 1. Velbloud (České Budějovice)

Související články
Komentáře