Jaksi Taksi – Zachovejte Paniku!

Redakce, 11.9.2005, 12:10

Jaksi Taksi – v zemích českých i slovenských snad není punk-rockového fanouška, který by tuto kapelu neznal. Jaksi Taksi – v zemích českých i slovenských snad není na punk-rockové scéně kontroverznější kapela. Jaksi Taksi – jedni je bezmezně milují, druzí je stejnou mírou nenávidí. Jejich alba vyvolávají emoce a černobílé názory. Jejich novinka „Zachovejte Paniku!“ se v těchto trendech nijak neliší. A i v naší redakci máme představitele obou táborů a jejich názory jsou natolik rozporuplné, že jsme se pro tentokrát rozhodli dát prostor zastáncům i odpůrcům.


Pohled první – autor: Vašek Janeček

Pokud by se dalo mluvit o nějaké přednosti Jaksi Taksi, tak jsou to bezkonkurenčně refrény. Jednoduché, melodické a tím pádem i dobře zapamatovatelné. Naopak nejslabší stránkou je asi zpěv, kterému chybí dobrá artikulace a hlas je pro mě silně nesympatický. A v podstatě stejný trend najdeme i na tomhle novém albu, tudíž pokud někdo čeká nějaký výraznější posun od jejich starších alb, tak ho bohužel musím zklamat.

Pustíte-li si album po francouzsky namluveném intru, nahrne se na vás svižná, jednoduchá, ale jinak velice příjemná hudba, která mi ze všeho nejvíc připomíná album „Take Of Your Pants And Jacket“ od Blink 182. Bohužel připomíná i největší slabost – podobnost všech písní bez skoro jakékoliv odchylky. Na albu se nenajde ani žádná pomalá píseň, která by album aspoň trochu zpestřila, ty tak pomalu začínají splývat do sebe.

Díky určité jednotvárnosti alba je i velice obtížné vybrat i písně, které jsou lepší než ty ostatní, ale „Škola“ a „Večer“ na mě asi zapůsobily nejvíc. Ale každému se asi na tomhle albu bude líbit vždy něco jiného a tak bude hodně vzácné když se sejdou dva fandové, kterým se budou líbit stejné písně.

Pokud něco na albu opravdu nechápu, tak je to konec, který se ale úplně vymyká od zbytku a píseň „Einstein“, která svým stylem tak trochu připomíná Německou skupinu Rammstein a „Icecreamman destroyed the hell“ mi zase připomíná „Pain For Pleasure“ od Sum 41. Pokud to není bráno jako recese, tak opravdu nevím, co si pod tímhle pokusem mám představit.

Pokud bych to měl celé shrnout, tak album na české poměry není špatné a bude se líbit hlavně lidem, kteří nemají starší alba Jaksi Taksi a líbí se jim starší tvorba Blink 182. Bohužel jsem musel použít slovo starší, protože album zaspalo dobu. Kdyby vyšlo tak před 4 roky nešetřil bych superlativy, bohužel dnes je už melodický punkrock trošku dál, a i když na českou scénu je to pořád vynikající album a věřím, že na koncertech se lidi budou hodně bavit, tak celkově není album nic víc než průměr.

Hodnocení: 5/10


Pohled druhý – autor: Hanses

Nemůžu začít jinak než výkřikem – Proč proboha? Na desce je 18 písniček včetně dvou bonusů, s celkovou stopáží 48 minut. Všechny tyto písničky můžeme rozdělit pouze jedním způsobem – na ty špatné a na ty ještě horší. A se na mě nikdo nezlobí, ale takhle infantilní hudbu jsem už hodně dlouho neslyšel. Texty vymýšlel snad zkouřenej puberák, kterej místo ve škole proháněl skejt na místním plácku. Zpěvák, který pravděpodobně nikdy nic neslyšel o artikulaci, kterému nejde rozumět. Z těch slabik, které spolykal během natáčení alba mu muselo být špatně ještě dlouho. Naprosto neoriginální a povrchní refrény, které slyšíme v každé odrhovačce. Doprovodné vokály a dvojzpěvy úplně všude a většinou naprosto šílené až se z toho chce smát. Uf.

Nedá mi to a pozastavím se u pár písniček. Hned ta druhá – Hra na Prawdu. Když si polknu a přejdu její název s dvojitým vé, tak a mi skupina promine, ale nechápu význam onoho doprovodného „tututá, tututá, tututá“. Když jsem tohle slyšel poprvé, vrátil jsem se o 20 let zpět, do svých let v mateřské školce, kde jsme si hráli s autíčky. Písnička Zachovejte Paniku!, podle které je pojmenované album, nabízí…co nám vlastně nabízí? Pro změnu dvojzpěv a jednu radu. V kontextu celé desky je to rada hodně dobrá a musím uznaně pokývat, že skupina je sebekritická a má pochopení pro své posluchače…

Další na řadě máme promo singl Škola. Její začátek hovoří za vše – uóóóóo, uóóóóo. Jdeme raději dál. „Nejdřív pohulíme a pak uvidíme…“ – to je prosím začátek hned další písničky Večer. A já si myslel, že tohle období už má český pop-punk za sebou. Asi ne. Další písnička, Ruce Spojený, první singl, relativně vybočuje a patří mezi to nejlepší, co na desce najdeme. Sice opět musíme přetrpět uóóóóou uóóóóou, ale na oplátku zde máme slušný text a hudbu, která aspoň šlape. Je to sice málo, ale na tomto albu to je plus a to je potřeba vyzdvihnout.

Patnáctou na albu je cenzurovaná písnička, no, spíše stopa Špatný dny. 35 sekund dlouhé něco, co pořádně neslyšíme, protože každé 2 sekundy zazní vypípnutí. Nechápu účel tohoto na desce. Jestliže se mi zdá nějaká písnička příliš vulgární, tak ji na desku neumístím a nabídnu ji volně ke stažení na internetu. A jestliže ji na desku chci dát, tak ji dám takovou, jakou jsem ji vytvořil. Ale tohle? Nejsme přece v USA, zdejší zákony nám nenařizují umisovat na obaly výstražná varování nebo tvořit cenzurované verze. Skupina se zachovala jako chytrá horákyně a necenzurovanou verzi si údajně můžete stáhnout na jejich webu. Tak proč proboha je na albu, když z ní nikdo nic nemá?

Samostatnou kapitolou jsou bonusy. Jestli máte rádi špatný metal z 80. let, budete mít olbřímí radost. Jedna německy řvaná a druhá anglicky zpívaná á la Rammstein písnička. Ikdyž zde se spíše jedná o pokus zpěvu, protože ten zní tak moc strojeně a ta angličtina je tak moc neanglická, že na tváři se prostě musí vyloudit úsměv. Jestli toto myslela skupina jako vtip, tak před ní smekám, protože takhle dlouho jsem se u nějaké desky nenasmál. Pokud je to ovšem myšleno vážně, tak…omlouvám se, ale došla mi slova.

Abych to uzavřel, nová deska Jaksi Taksi se prostě nepovedla, a to po všech stránkách. Je to klasický propadák, kterému se nevyhne snad žádná skupina. Podivný booklet obsahuje pouze texty písniček, ukázky toho, co všechno si můžeme koupit na webu skupiny a hlavně – slevové kupóny do nejrůznějších obchodů. Díky bohu za to, aspoň si mohu koupit kvalitní hudbu se slevou… Na samotném cédéčku pak máme kód, díky kterému se zaregistrujete do VIP sekce webu skupiny. Proč mám pocit, že tohle je už o něčem jiném, než o hudbě?! Mé hodnocení je prozaické – tohle je nejhorší album roku a ty dva body jsou za slevové kupóny a za ten poslední bonus, který mě opravdu rozesmál. Tututá.

Hodnocení: 2/10


Jaksi Taksi – Zachovejte Paniku!

Vyšlo: 1. 9. 2005
Label: Starline Rec.

Tracklist:

01. L’Intro
02. Hra na Prawdu
03. Jdeme dál
04. Nestíhám
05. Jednou
06. Zachovejte paniku!
07. Na koncertě 2 to be continued…
08. Škola
09. Večer
10. Ruce spojený
11. Telefonní číslo
12. Vo co go
13. Dobrý dny
14. Systém
15. Špatný dny censored
16. Derniéra
17. Einstein
18. Icecreamman destroyed the hell

Související články
Komentáře