Architects – The Here And Now

Martin Wipplinger, 13.2.2011, 15:17

architects-the-here-and-now.jpgJako o výrazném talentu se o Architects hovoří už několik let nazpět. Minimálně od vydání „Hollow Crown“ v roce 2009. Skupina vzešlá z undergroundu anglického přístavního města Brighton (mj. The Ghost of a Thousand) si od ledna užívá pořádného mediálního rachotu. Vydala totiž novou řadovku „The Here And Now“, která se v mnoha aspektech tváří jako velký skok kupředu, výsledný zvuk ovšem může být pro vyznavače břitkého ostrovního metalcoreu lehkým rozčarováním.

Stačí letmý pohled na přebal a dojde vám, že kapela hodlá hrát úplně jiné housle než v případě předešlých výtvorů. Grafická úprava je znamenitá, artwork navíc jasně koresponduje s názvem a pozitivní atmosférou celé čtyřicetiminutovky, která přes svou délku obsahuje pouhých deset stop (na což jsme si ale v posledních letech tak nějak zvykli). Architects po letech strávených v domácích nahrávacích studiích tentokrát vsadili na osvědčenou zaoceánskou značku a celý proces absolvovali v kalifornských The Omen Room Studios, která mají v návštěvní knize podepsána jména velikánů The Used či Taking Back Sunday. O kvalitě výsledného zvuku tak nemůže být pochyb.

Druhá stránka věci je směr, který Architects novince určili – mnohem více melodický a nápadně uhlazený. „The Here And Now“ našlo své místo někde na pomezí brutality Bring Me The Horizon a kytarového laškování Young Guns. Rockovější pojetí dovoluje nahlédnout kapele pod sukni širšímu posluchačskému spektru. Architects svou hudbu jednoduše zpřístupnili (zdráhám se tady použít termín „popularizovali“, ale v zásadě tomu tak je). To podtrhuje jednak zpěvák Sam Carter, který tentokrát – vědom si vlastního progresu – mnohem víc vsází na sílu čistého vokálu, jednak i zařazení dua baladických písní.

„The Here And Now“ je i přes nepočetný tracklist překvapivě pestrou sbírkou. Mimo jiné i z toho důvodu, že se Architects vůbec poprvé nebránili kolaboraci s ostatními hudebními tělesy. Půl roku starý dluh splatili Comeback Kid, závěrečná skladba Year In Year Out/Up and Away si zase zakládá na spolupráci Cartera s Gregem Puciatem, dlouholetou oporou The Dillinger Escape Plan.

Architects konečně vyprodukovali album s po všech stránkách světovými parametry. Jedním dechem je ovšem potřeba dodat, že v nich dřímá potenciál, který jim v budoucnu dovolí napsat mnohem lepší a ještě sebevědomější nahrávku. Zároveň u „The Here And Now“ vyvstává otázka, zda si k němu najdou cestu i posluchači, kteří prošli předchozími řadovými alby. Budou to mít možná až nečekaně složité.

Architects – „The Here And Now“

Hodnocení: 7/10

Vyšlo: 19.1.2011
Vydavatelství: Century Media Records

Tracklist:

01. Day In Day Out
02. Learn To Live
03. Delete, Rewind
04. BTN
05. An Open Letter To Myself
06. The Blues
07. Red Eyes
08. Stay Young Forever
09. Heartburn
10. Year In Year Out/Up And Away

Související články
Komentáře