Anketa: Grammy už dávno netáhnou

Jesse Underdog, 31.1.2012, 16:25

Čas od času si akademici při Grammy vzpomenou a zařadí mezi nominované i někoho od nás. Letos měli to štěstí: Sum 41 v kategorii nejlepšího hard-rockového/metalového vystoupení za Blood in My Eyes z alba „Screaming Bloody Murder“ (ať už ta kategorie znamená cokoliv); Foo Fighters jako držitelé eventuálně nejlepšího alba za „Wasting Light“, nejlepší písničky v rocku za Walk a taky jako nejlepší performeři v rocku za totožnou skladbu; Death Cab for Cutie za nejlepší alternativní album pro „Codes and Keys“. Zajímá to ale vůbec někoho?

Samotné Foo Fighters, Death Cab a Sum 41 (tradičně vyjma Derycka) to jistě nadchlo, protože jako umělec dostát jakéhokoliv prestižního ocenění je jednoduše příjemné. Dokonce i bedňák Sum 41 Brian Diaz z toho měl radost, když na Twitteru ke gratulaci připojil i nadšené zvolání „pracuju pro kapelu nominovanou na Grammy!“ Zarytější hudební fanoušci a zvláště teda ti, co si zrovna nepotrpí na trendy hity z rádií, se ovšem Grammy obloukem vyhýbají. Nás zajímalo nakolik je toto téma ještě žhavé, a tak jsme se jednoduše zeptali, co si o výročních cenách Grammy myslíte konkrétně vy.

Grammy je americká hudební cena akademie. Uděluje se od roku 1959 a letos má před sebou 54. ročník. Její sláva ale s rostoucím povědomím lidí o hudbě a přibývajícím množstvím interpretů postupně zašla, až dnes toto ocenění pro řadu lidí nemá víc než samoúčelnou hodnotu. To ostatně potvrdily i výsledky naší ankety.

Celých 54% z vás nemělo slitování a Grammy postavilo úplně mimo své obzory. Odpověď zněla: „Grammy mě nezajímají.“ Za legendární ocenění se vlastně přímo postavilo jenom 16% našich čtenářů, pro ty i nadále Grammy zůstává „autoritou všech hudebních ocenění.“ I když (jenom tak pro pořádek) máme jisté interní informace, že některým se tato formulace líbila natolik, že ji zaklikli, přestože mají jinak zlaté gramofonky „úplně v prdeli.“ Ale hlas má každý jenom jeden a je na něm, jak s ním naloží. 30% z vás jím například vyjádřilo názor, že přestože Grammy nejspíš svůj smysl mají, „jejich význam je přeceňovaný.“

My jakožto šestinásobní držitelé tohoto ocenění za nejlepší hip-hopovou redakci ve východním bloku Grammy milujeme a říkali jsme si, že bychom se příští rok pokusili Sum 41 vyfouknout i to slavné hard-rockové vystoupení. Jdeme tedy skládat nějakou tu vypalovačku a vy se mezitím vyjádřete k nové anketě. Najdete ji tradičně v pravém sloupci.

Související články
Komentáře